Hundens utfodring

Denna texten har jag tagit ifrån http://goto.glocalnet.net/bullwhippen/foderinfo.htm
Skrivet av Emili Jinneklint / Bullwhippens Hunddagis & Hundträning.  
Tyvärr går det inte att gå in på denna länk längre. Alla har olika uppfattningar på detta med kost men jag tycker detta låter vettigt.

Uttrycket ”man är vad man äter” gäller lika mycket för hundar som för människor. Bra foder bidrar till att hålla hunden frisk och pigg och får samtidigt pälsen och ögonen att glänsa. Genom att ge bra näringsriktig mat så förebygger man sjukdomar och din hund blir piggare och får ett längre liv. Om magen inte fungerar som den ska så skapas grogrund för "elaka" bakterier. En väl fungerande mage med en bra tarmflora kan många gånger ta hand om sådana bakterier. Det är svårare att bli sjuk om man har ett bra immunförsvar. Och 70% av immunförsvaret sitter i magen!

 

Eftersom hundar har ett kort tarmsystem (tid för tarmpassage är 12-30 timmar jämfört med människans 30 timmar – 5 dygn) så bör man ge dem mat 2-3 ggr/dag det är lättare att smälta mindre mängd och ofta. Dessutom ökar mättnadskänslan och det ger ett stabilare blodsocker. Man bör inte ge mat precis före eller efter motion/träning, det bör dröja minst en timme före/efter.

 

Ska man blötlägga torrfodret? Till valpar bör man alltid blötlägga fodret, dels för att de äter mycket och ofta och för att de ofta får lite ont i munnen vid tandömsning. Till en vuxen hund kan man ge vilket som torrt eller uppblött. Men det är bra att om man ger torrt torrfoder att man ser så att hunden tuggar det och att den dricker vatten i samband med måltiden. Dricker den inte vatten så är risken att fodret drar åt sig bara magsaften istället vilket kan ge skador på slemhinnorna. Om den inte dricker eller tuggar maten ordentligt är det bästa att blöta upp fodret. En hund bör få i sig 0,5 dl vätska/kg varje dygn (inräknat det som ingår i maten, vid värme och hårt arbete naturligtvis något mer).

 

Dålig aptit: En frisk hund svälter sig inte, däremot så lär de sig väldigt snabbt om de får något godare om de inte äter det som bjuds så börja inte byta foder eller blanda i godsaker för då lär man hunden att det lönar sig att vara kräsen. Ställ ner maten, äter inte hunden inom 10 minuter så ta bort maten. Ny mat serveras på nästa ordinarie tid. Så länge det inte är något fel på hunden så äter den när den blir hungrig. Det är viktigt att ha rutiner och att servera mat på ungefär samma tider varje dag – i annat fall blir det lätt olika matstörningar. Låt inte maten stå framme – sk fri tilldelning skapar lätt problem med ätstörningar och/eller magproblem! Forskning på SLU visar att "fri utfodring" kan bidra till uppkomst av skelettrubbningar som AD/HD hos större raser!

Det är viktigt att hunden har en egen matplats där den får äta ostört i lugn och ro. Det är också bra för kontakten mellan ägare och hund att hunden förstår att ägaren är en viktig resurs som ger mat till hunden, vilket går förlorat om maten står framme hela tiden. Många hundar ser ingen anledning till att äta om maten står framme hela tiden – maten försvinner ju inte den finns ju alltid där! Ge inte heller för mycket mat om man har problem med att hunden inte äter upp, ge så mycket så att du är säker på att hunden äter upp det och ge då hellre fler gånger istället! Då får hunden in vanan att äta upp maten i skålen, man kan också förstärka det genom att lägga i ett par goda godisbitar när hunden ätit upp allt i skålen.

 

Hur mycket mat ska man ge? Hoppa över doseringstabellen, det är bara en vägledning! Lär dig att se på och känna på din hund att den är lagom i vikt istället. Är den för smal öka på maten och är den lite för tjock så får man minska. En del hundar behöver äta mer än 50% över rekommenderad mängd medan vissa tvärt om bara kan äta hälften för att inte bli för fet. En vägledning är att man bör kunna känna revbenen utan problem med bara ett obetydligt lager fett emellan. Be någon som vet om hjälp i början om du är osäker. Ca 30% av alla hundar i Sverige är överviktiga och det är en av de vanligaste orsakerna till sjukdom. ”Välfärdssjukdomar” drabbar inte bara oss människor utan även hundar.

-Tillägg av Husdjursboden: Det är bra att veta ungefär hur mycket hunden ska äta per dag då det inte är bra om den får för lite mat. Jag brukar utgå ifrån vad det står på fodersäcken (om den äter torrfoder) och sedan anpassa efter hullet på hunden alt. byta till ett mer passande foder. Har du frågor eller är osäker så prata med veterinär eller någon annan kunnig inom just foder. 

Text tagit från: 

http://goto.glocalnet.net/bullwhippen/foderinfo.htm
Skrivet av Emili Jinneklint / Bullwhippens Hunddagis & Hundträning

Tack så mycket 😉